Pizza stała się daniem, które zyskało ogromną popularność na całym świecie, jednak w każdym jego zakątku przyrządza się ją według innego przepisu. Receptura na jej przyrządzenie powstawała we Włoszech i to do niej aspirują pizzerie, chcąc zaoferować swoim klientom jak najlepszy produkt. Ciasto na pizze wykonane według przepisu jak najbardziej zbliżonego do oryginału, mimo prostoty przygotowania wymaga kilku elementów, na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Odpowiednia mąka — klucz do idealnego ciasta
Lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta na pizze według oryginalnego przepisu jest dość krótka i zawiera składniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu, czyli wodę, sól, drożdże, a także mąkę. To właśnie od jej rodzaju zależeć będzie ostateczny smak. Prawdziwa włoska pizza powinna składać się cienkiego, lekkiego i chrupiącego spodu i to właśnie na te aspekty wpływ ma rodzaj użytej mąki. Najlepszym wyborem będzie drobna mąka o wysokim stopniu zmielenia, czyli typ 00. Ciasto na pizze (https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-na-pizze/) wykonane z jej udziałem będzie lekkie, delikatne i nie zdominuje pizzy swoim smakiem.
Ciasto potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć
Wybór odpowiednich składników to tylko pierwszy krok do wykonania prawdziwego ciasta na pizze, kolejnym, równie ważnym etapem jest sposób jego przygotowania. Ciasto podczas wyrabiania wymaga czasu na wyrośnięcie, dzięki czemu będzie odpowiednio napowietrzone. Po połączeniu i zagnieceniu składników warto je odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godzinę. Taka przerwa sprawi, że ciasto ładnie wyrośnie, będzie elastyczne i delikatne, a uformowanie go na kamieniu, lub blasze do pieczenia będzie prostsze.
Wypiekanie pizzy w kamiennym piecu lub w domowym piekarniku
Ostatnim krokiem w przygotowaniu idealnej włoskiej pizzy jest odpowiednie upieczenie gotowego dania. Delikatne ciasto nie powinno spędzać w nagrzanym piecu zbyt dużo czasu. Do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia wystarczy zaledwie kilka minut.
Najlepszym sposobem na przygotowanie prawdziwej włoskiej pizzy jest wykorzystanie do jej upieczenia, kamiennego pieca. Cechuje go temperatura znacznie przekraczająca możliwości domowego piekarnika.
Najlepsze rezultaty uzyskać można podczas pieczenia w 350 – 480 stopniach Celsjusza. Czas spędzony wewnątrz pieca zależy od grubości i wilgotności ciasta, a także leżących na nim składników.
W domowych warunkach trudno uzyskać tak wysokie temperatury, szczególnie w przypadku wykorzystywania zwykłego piekarnika. W takiej sytuacji można ułatwić sobie proces pieczenia, nagrzewając blachę lub kamień do pizzy przed umieszczeniem na nich ciasta. W tym celu należy umieścić je w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury na około pół godziny. Do właściwego upieczenia pizzy należy umieścić ją najniżej jak to możliwe, a piekarnik ustawić na grzanie góra-dół z termoobiegiem, oraz najwyższą temperaturą, która zazwyczaj wynosi około 220 stopni. Takie przygotowanie piekarnika pozwoli na uzyskanie idealnie wypieczonego ciasta po około 8-10 minutach.